Sağlık Sektöründe E-Fatura Zorunluluğu - E-Fatura Zorunluluğu

Sağlık Sektöründe E-Fatura Zorunluluğu

GİB tarafından belirlenen şartları sağlayan sektör firmalarının e-fatura geçme zorunluluğu bulunmaktadır. Sağlık sektöründe e-fatura kullanımı da bu kapsamda zorunlu tutulmaktadır. Firmaların tüm muhasebesel işlemlerinin dijital ortama geçmesi ile getirilen bu zorunluluk alıcı ve satıcı tarafların haklarını güvence altına almayı sağlamaktadır. Tüm bunların yanı sıra hazırlanan belgelerin güvenli bir ortamda saklanması ve yasal denetimlerin sorunsuz gerçekleştirilmesi amacı ile de e-arşiv fatura kullanımı yaygınlaşmaya devam etmektedir.

Elektronik belge uygulamaları, 2020 yılından beri var olan ve hemen her sektörde yaygın bir şekilde kullanılan teknolojik ürünlerdir. Kâğıt fatura düzenlenmesi hem kâğıt israfı yapılmasından dolayı doğaya büyük bir zarar verirken, hem de birçok gider kalemine sebep olması sebebi ile ekonomik zarar da vermektedir. Sağlık sektöründe e-fatura kullanımı ise herhangi bir kâğıt, mürekkep ya da gönderim esnasında taşıt kullanılmaması sebebi ile tamamen doğa dostu bir uygulamadır. Ayrıca hızlı bir şekilde oluşturulması, internet bağlantısı olan her yerden ulaşılabilir olması ve güvenli bir şekilde muhafaza edilebilmesi sebebi ile de birçok faydayı beraberinde getirmektedir. Söz konusu bu elektronik belgeler, günümüzde sürekli olarak yenilenmekte ve mükelleflerin muhasebesel işlemleri başta olmak üzere tüm iş yönetimlerini kolay bir şekilde gerçekleştirebilmelerini sağlamaktadır.

Sağlık Sektöründe E-Faturaya Geçme Zorunluluğu Ne Zaman Başlıyor?

509 Sayılı Vergi Usul Kanunu Tebliği kapsamında yapılan değişiklikler doğrultusunda sağlık hizmetleri sunucuları, ilaç, tıbbi malzeme ya da etken madde tedariği yapan tüm mükellef firmalar 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren e-fatura kullanmak zorundadır.

Günümüz koşullarında artık e-fatura kullanımı, kâğıt faturanın çok önüne geçmiştir. Kâğıt faturanın oluşturulması, iletilmesi ve muhafaza edilmesi hem maliyet hem de güvenlik açısından farklı sorunları beraberinde getirmektedir. E-Fatura ise tüm bu sorunları başarılı bir şekilde ortadan kaldırarak firmalara büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Sağlık sektöründe e-fatura kullanımı da fatura giriş çıkışının yoğun olması sebebi ile mükelleflerin iş yükünü olabildiğince hafifletebilmektedir.

Sağlık Sektöründe E-Fatura Kapsamı Zorunluluğuna Giren Mükellefler

1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren sağlık sektöründe e-fatura kullanımının zorunlu tutulması ile söz konusu mükelleflerin kim olduğu da büyük bir merak konusu olmuştur. Sağlık sektöründe hizmet veren firmalara getirilen e-fatura geçiş zorunluluğu 2024, aşağıdaki mükellefleri kapsamaktadır:

  • Kaplıcalar
  • Hastaneler
  • Diyaliz merkezleri
  • Tıp merkezleri
  • Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatı verilmiş tedavi merkezleri
  • Laboratuvarlar
  • Tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçileri
  • Muayene, teşhis ve görüntüleme merkezleri
  • Optisyenler
  • Eczaneler ve ecza depoları
  • İşitme merkezleri

Sağlık Hizmetlerinde E-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sağlık sektöründe e-fatura kullanımı, 2020 yılından itibaren zorunlu tutulmak ile kullanan mükellef sayısında ciddi bir artış söz konusudur. Sağlık sektöründe hizmet veren firmaların e-fatura geçiş zorunluluğu 2024 bildirisinden sonra ilk olarak mali mühür temin ederek başvuru işlemlerine başlamaları gerekmektedir. Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne başvurarak mali mühür hızlı bir şekilde alınabilmektedir. Gerçek kişi statüsünde olan sağlık ve medikal hizmetleri veren yerler ise e-imza ile de e-fatura kullanmaya başlayabilmektedir. Mali mühür veya e-imza işlemlerinin tamamlanmasının ardından e-fatura kullanımına başlanabilmektedir.

İlginizi Çekebilir:   E-Fatura Hakkında Bilinen 8 Yanlış Bilgi

E-Fatura kullanmaya başlayan mükellefler, dahil oldukları ayın sonuna kadar kâğıt fatura düzenlemeye devam edebilmektedirler. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise kâğıt fatura düzenlense bile bu faturanın dijital ortamda da muhakkak düzenlenmesi gerekmektedir. Ayrıca e-fatura uygulamasına dahil olan mükelleflerin, hala kâğıt fatura düzenlemeye devam etmesi ve bu durum tespit edilmesi halinde birtakım cezai işlemler uygulanabilmektedir. Sisteminde bir arıza veya mücbir sebeplerden dolayı elektronik fatura düzenlenememesi durumunda ise başkanlığa öncesinden tevsik edici belgeler ile bilgilendirme yapılması gerekmektedir.

Sağlık Sektöründe E-Fatura Kullanımının Faydaları Nelerdir?

E-Fatura, sağlık sektöründe hizmet veren tüm firmalar için birbirinden farklı faydaları beraberinde getirmektedir. Yoğun bir fatura giriş çıkışı olan sektörlerde, kâğıt faturanın oluşturulması ve muhafaza edilmesi ek maliyet anlamına gelmektedir. Bu maliyetler ise önemli bir gider kalemini oluşturmaktadır. E-Fatura ise tüm bu maliyet kalemlerini sıfırlayarak mükelleflere hem güvenilir hem de maliyetsiz bir şekilde fatura hizmeti sunmaktadır.

Sağlık sektöründe e-fatura kullanımı en çok bu faturaların arşivlenmesi konusunda büyük bir öneme sahip olmaktadır. E-Fatura, bulut ortamında saklanabilen ve dilenilen her yerden kolayca ulaşılabilen bir özelliğe sahiptir. Sağlık sektöründeki firmalarda, yetkililer tarafından her hasta için özel olarak açılan hasta kayıtları ve bu kayıtlar içerisinde yapılan ve kullanılan malzemelere göre farklı faturalandırmalar söz konusu olabilmektedir. Kâğıt faturada, tüm bu işlemler için ekstra bir zaman ve kâğıt israfı olmaktaydı. E-Faturada ise bu durum tamamen ortadan kalkmaktadır. Kullanılan e-fatura sistemine göre hızlı ve kolay bir şekilde herhangi bir kâğıt kullanmaya gerek kalmadan hastalar ile ilgili tüm kayıtlar anında sisteme girilebilmektedir. Ayrıca sonradan bilgisine bakılmak istenilen faturaya da anında ulaşmak mümkündür.

DİA Yazılım, kullanıcılarına hızlı bir şekilde fatura oluşturabilme imkânı sunmaktadır. Kolay ve basit bir arayüzümüz ile herhangi bir işlem yükü olmaksızın e-fatura, e-arşiv ve diğer tüm elektronik belgelerin düzenlenmesine olanak tanımaktayız. Böylece sağlık sektöründe e-fatura kullanımı konusunda güler yüzlü ve deneyimli personellerimiz ile 7/24 destek hizmeti vermeye de devam etmekteyiz.

Önceki yazımıza https://www.efaturazorunlulugu.com/mali-muhur-nedir-nasil-alinir/ linkinden ulaşabilirsiniz.

    Bilgi Formu

    DİA ile dakikalar içinde e-fatura kullanıcı olabilirsiniz.

    Bilgi için hemen formu doldurun, sizi arayalım.