E-Fatura Durum Kodları Nelerdir? - E-Fatura Zorunluluğu

E-Fatura Durum Kodları Nelerdir?

E-Fatura uygulamasını kullanan mükellefler arasında e-fatura durum kodları, bir standart oluşturabilmeyi amaçlamaktadır. Oluşturulan her bir e-faturanın güncel durumu hakkında bilgi veren e-fatura durum kodları, aynı zamanda söz konusu bu belgelerin daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde takip edilebilmesine de olanak tanımaktadır. E-Fatura düzenlerken ve gönderilirken karşılaşılan durum kodları hem alıcı hem de göndericinin haklarını koruma altına alabilmektedir.

E-Fatura Durum Kodları Ne İşe Yarar?

E-Fatura, kullanıcılarına birbirinden farklı avantajı beraberinde getirmektedir. E-fatura durum kodları, gönderilen her bir elektronik belgenin güncel durumlarını bildirmeye yaramaktadır. Böylelikle faturalarda herhangi bir aksilik olması durumunda alıcı veya gönderici tarafından hızlı bir şekilde müdahalede bulunulabilmektedir. Henüz e-faturaya geçmemiş olan mükellefler için DİA Yazılım kolay ve hızlı bir geçiş imkânı sunmaktadır. Sunduğumuz çözümlerle e-fatura zorunluluğu bulunan mükelleflerin, sorunsuz bir şekilde e-faturaya geçiş işlemlerini tamamlamaktayız. Bu süreçte DİA Yazılım’ın deneyimli ve güler yüzlü destek personelleri ile de 7/24 kesintisiz hizmet vermektedir.

E-Fatura Durum Kodları Neden Önemlidir?

Elektronik olarak düzenlenen belgelerde e-fatura durum kodları, gönderilen iletinin hangi aşamada olduğuna dair bilgi vermektedir. E-Fatura durum kodu 1150, e-fatura durum kodu 1000 ve 1002 gibi kodlar ile faturanın başarılı bir şekilde tamamlanabilmesi için yapılması gereken adımlar sağlıklı bir şekilde öğrenilebilmektedir.

E-Fatura Durum Kodları Nelerdir?

Düzenlenen her bir kâğıt fatura, bir zarf içerisinde alıcısına iletilmektedir. E-Faturada da tüm belgeler elektronik bir zarf içerisinde gönderilmektedir. Bu gönderim esnasında sistem tarafından verilen e-fatura durum kodları mutlaka dikkatle takip edilmelidir. GİB durum kodları ve anlamları ise aşağıda belirtilmiştir.

1000- Zarf Kuyruğa Eklendi 

Zarfın gönderici tarafından hazırlanıp GİB’e gönderilmesi durumunda 1000 kodu verilmektedir. E-Arşiv fatura kodları arasında yer alan bu kod, zarfın kuyrukta olduğunu belirtmektedir.

1100- Zarf İşleniyor 

Kuyrukta sırası gelen zarf, GİB tarafından işleme alınmaktadır. Gönderici Birim Merkezi tarafından ileti incelenir ve iletinin durumuna göre gerekli yanıt verilir.

1110- Zip Dosyası Değil

Gönderilen zarf formatının istenen Zip dosyası halinde olmaması durumunda 1110 e-fatura durum kodu verilmektedir.

1111- Zarf ID Uzunluğu Geçersiz

GİB tarafından zarf ID uzunluğunun 32 karakterden oluşması belirtilmektedir. Gönderilen zarfın bu formata uymaması halinde 1111 nolu hata kodu verilmektedir.

1120- Zarf Arşivden Kopyalanamadı 

Gönderilen elektronik zarfın, arşiv tarafından kopyalanamaması durumunda 1120 hata kodu verilmektedir. Bu gibi e-fatura durum kodlarında faturaların yeniden gönderilmesi gerekmektedir.

1130- Zip Açılamadı 

GİB sisteminde geçici bir hata olduğunda veya Zip dosyasının açılamadığı durumlarda bu hata kodu görülebilmektedir. Faturanın yeniden gönderilmesi gerekmektedir.

1131- Zip Bir Dosya İçermeli 

Gönderilen zarfın içerisinde fatura uygulama yanıtı veya sistem yanıtı gibi dosyaların bulunması gerekmektedir. Bu dosyaların olmaması halinde 1131 hata kodu verilmektedir.

1132- XML Dosyası Değil

Dosyaların GİB’e XML formatında gönderilmesi gerekmektedir. XML dosyasının olmaması halinde 1131 hata kodu verilmektedir.

1133- Zarf ID ve XML Dosyasının Adı Aynı Olmalı

Zarf ID ile XML ID aynı karakterleri içermemesi durumunda bu hata kodu ile karşılaşılmaktadır. Durum düzeltilmeli ve yeniden gönderilmelidir.

1140- Doküman Ayrıştırılamadı 

Zarftaki faturaların doğru bir şekilde çıkartılamadığı durumda alınan hata kodudur. Bu gibi e-fatura durum kodlarında faturaların yeniden gönderilmesi gerekmektedir.

1141- Zarf ID Yok

1141 hata kodu, zarf ID alanının boş ya da hatalı olması durumunda görülmektedir.

1142- Zarf ID ve Zip Dosyasının Adı Aynı Olmalı 

Zarf ID karakterlerinin, Zip dosyası ile aynı karakteri içermesi gerekmektedir. Aksi bir durumda 1142 hata kodu alınmakta ve dosyaların düzenlenerek yeniden gönderilmesi beklenmektedir.

1143- Geçersiz Versiyon 

1143 hata kodu, GİB tarafından belirtilen standartlarda zarfın gönderilmemesi durumunda ortaya çıkmaktadır.

İlginizi Çekebilir:   Küçük İşletmeler İçin E-Faturanın Avantajları Nelerdir?

1150- Schematron Kontrol Sonucu Hatalı

GİB tarafından belirlenen Schematron kontrolünden geçemeyen zarflar ve faturalar için 1150 hata kodu verilmektedir.

1160- XML Şema Kontrolünden Geçemedi

e-Arşiv durum kodları arasında yer alan 1160 kodu, söz konusu XML düzeninin geçersiz olduğunu belirtmektedir. Alıcının bunun gibi e-fatura durum kodları durumunda uyarılması önerilmektedir.

1161- İmza Sahibi TCKN/VKN Alınamadı 

Zarf içerisinde yer alan bilgilerde imza sahibine ait TCKN veya VKN bilgilerinin boş ya da hatalı olması durumunda 1161 hata kodu görüntülenmektedir.

1162- İmza Kaydedilemedi 

Gönderilen faturaların, iletici tarafından imza kontrolü yapılmadan gönderilmesi durumunda 1162 hata kodu ile karşılaşılmaktadır. Faturaların düzenlenerek yeniden gönderilmesi gerekmektedir.

1163- Daha Önce Kayıtlı Bir Faturayı İçermektedir 

Aynı faturanın ikinci kez gönderilmesi durumunda 1163 hata kodu alınabilmektedir. Aynı zamanda 1300 hata kodunun alındığı zarfların yeniden gönderilmesinde de 1163 hata kodu ortaya çıkabilmektedir.

1170- Yetki Kontrol Edilemedi

Gönderilen zarf içerisindeki göndericiye ait yetkinin kontrol edilememesi durumunda ortaya çıkan hata kodudur.

1171- Gönderici Birim Yetkisi Yok 

Gönderici birim yetkisi alanında “GB” olması gerekirken “PK” olarak tanımlanmış olabilmektedir. Bu gibi durumlarda 1171 hata kodu ile karşılaşılabilmektedir.

1172- Posta Kutusu Yetkisi Yok

Posta kutusu etiketinde “PK” yazması gerekmektedir. Aksi bir durumda e-fatura durum kodlarından 1171 hata kodu ortaya çıkmaktadır.

1175- İmza Yetkisi Kontrol Edilemedi 

Alıcı tarafından ekstra bir imza kontrolü talebi olması durumunda ortaya çıkan hata kodudur.

1176- İmza Sahibi Yetkisiz

Zarfın içerisindeki imzanın, bir yetkiliye ait olmaması durumunda 1176 hata kodu alınmaktadır. Bu durumda faturaların yeniden gönderilmesi gerekmektedir.

1177- Geçersiz İmza

İmza doğrulamanın geçersiz sonuçlanması halinde ortaya çıkan hata kodudur. Gönderim yapılmadan önce imza kontrolünün yapılması önerilmektedir.

1180- Adres Kontrol Edilmedi 

Alıcı adresinin hatalı ya da eksik olması durumunda e-fatura durum kodlarından 1180 hata kodu alınmaktadır. Faturaların düzeltilerek yeniden gönderilmesi gerekmektedir.

1181- Adres Bulunamadı

1181 hata kodu, VKN ile etiket bilgisinin uyuşmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Faturaların yeniden düzenlenmesi ve gönderilmesi gerekmektedir.

1182- Kullanıcı Eklenemedi

1182 hata kodunun alınması durumunda, faturaların yeniden sisteme gönderilmesi gerekmektedir.

1183- Kullanıcı Silinemedi 

1183 e-fatura hata kodu alınması halinde, göndericinin faturayı yeniden düzenleyerek göndermesi gerekmektedir.

1190- Sistem Yanıtı Hazırlanamadı 

Herhangi bir sebepten ötürü sistem tarafından yanıtın hazırlanmaması durumunda e-fatura durum kodlarından 1190 hata kodu alınabilmektedir.

1195- Sistem Hatası 

Sistemde meydana gelen herhangi bir hatadan dolayı 1195 GİB durum kodu görülebilmektedir. Faturaların aynı ETTN kodu ile yeniden gönderilmesi istenir.

1200- Zarf Başarıyla İşlendi 

E-Faturanın hazırlanıp alıcısına gönderilme aşamalarında herhangi bir problemin olmadığı ve zarfın sisteme başarılı bir şekilde işlendiğini belirtmektedir.

1210- Doküman Bulunan Adrese Gönderilemedi

Bir iletinin aynı alıcıya 4 kez gönderilmesini tekrarlayan GİB, ilk denemesinde başarısız olmasında 1210 hata kodunu vermektedir.

1215- Doküman Gönderimi Başarısız. Tekrar Gönderme Sonlandı

Bir iletinin 4 kez gönderimini deneyen GİB’in, tüm denemelerinde iletiyi alıcısına gönderememesi durumunda 1215 hata kodu verilmektedir. Bunun gibi e-fatura durum kodlarının ardından ileti, alıcısına tekrar gönderilmemektedir.

1220- Hedeften Sistem Yanıtı Gelmedi

1220 hata kodu, gönderim başarılı olsa da alıcıdan henüz yanıt gelmediğini belirtmektedir. Böyle bir durumda ikinci kez gönderime gerek bulunmamaktadır.

1230- Hedeften Sistem Yanıtı Başarısız Geldi 

İleti, başarılı bir şekilde alıcısına gönderilse de eğer alıcı tarafından işlenmez ise 1230 hata kodu verilmektedir. Böyle bir durumda iletinin iptal edilmesine gerek kalmadan yeniden gönderilebilmektedir.

1300- Başarıyla Tamamlandı 

E-Fatura 1300 hata kodu, iletinin başarılı bir şekilde alıcısına iletildiği ve alıcısı tarafından da yanıtlanarak işlenmesi anlamına gelmektedir.

Önceki yazımıza https://www.efaturazorunlulugu.com/e-arsiv-ve-e-faturanin-farklari-nelerdir/ linkinden ulaşabilirsiniz.

    Bilgi Formu

    DİA ile dakikalar içinde e-fatura kullanıcı olabilirsiniz.

    Bilgi için hemen formu doldurun, sizi arayalım.